7.4.2022 / Näkökulma

Räsäsen loukkaava puhe ei kuulu kirkkoon

Julkaistu Kategoriat NäkökulmaAvainsanat ,
Jaa:

Kansanedustaja Päivi Räsänen sanoo, että hän haluaa välittää, auttaa ja tehdä maailmasta paremman. Tämän hän tosin haluaa tehdä tiukasti oman uskonsa ehdoilla.

Tätäkin enemmän hän haluaa olla viimeiseen saakka uskollinen sille käsitykselle Jumalasta ja Raamatusta, jota hänen oma herätysliikkeensä, uuspietistinen Kansanlähetys edustaa. Samassa liikkeessä hänen puolisollaan pastori Niilo Räsäsellä on keskeinen asema.  

Päivi Räsänen käsitys perustuu käytännössä yhden raamatunkohdan kyseenalaiseen tulkintaan. Tämän tulkinnan vuoksi Räsänen ei voi ajatella, että homoseksuaalisuus ja homoseksuaalinen parisuhde on Jumalan tahtomaa ja hyvää, siis vahvasti rakkauden ja siunauksen kanava.

Räsänen viittasi oikeudenkäynnin yhteydessä siihen, että hänen mielestään kyse on jopa pelastuksesta ja siksi asia on tärkeä. Räsänen siis ilmaisee olevansa jumalallisen totuuden puolustaja ja ehkä kuvittelee tarjoavansa jollakin tavalla homoille pelastuksen loukatessaan ja kohdistaessaan halventavan puheensa seksuaalisiin vähemmistöryhmiin.

Tällaista käsitystä yhdestä Raamatun tekstistä Räsänen haluaa puolustaa ja sanoo olevansa valmis menemään vankilaan sen tähden.

Kirkossa homous ei ole synti tai häpeä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon noin neljän miljoonan seurakuntalaisen joukossa Päivi Räsäsen edustama Kansanlähetyksen liike koostuu noin kymmenentuhannen jäsenen ärhäkästä protestiryhmästä, joka vetoaa milloin Raamattuun, milloin Jumalaan. Liike keikkuu edelleen osana kirkkoa ja ainakin osittain taloudellisista syistä.

Monissa kohdissa Kansanlähetys on erittäin lähellä pientä, kirkosta pesäeron tehnyttä Lähetyshiippakuntaa, johon kuuluu noin kaksituhatta jäsentä. Kaksi Lähetyshiippakunnan piispaa on tullut juuri Kansanlähetyksen piiristä, ja nykyinen Lähetyshiippakunnan piispa, Juhana Pohjola oli oikeudenkäynnissä toisena syytettynä.

Kansanlähetyksen raamattunäkemys ei edusta kirkon linjaa. Tämä näkyy myös siinä, että naisen asema ei ole linjassa kirkon virkakäsityksen kanssa. Nainen papin virassa ja ehtoollisen jakajana on edelleen monien Kansanlähetyksen edustajien mielestä väärin ja paheksuttavaa.

Vuonna 2010 Ylen TV2:n suuressa keskustelussa homoseksuaalisuudesta Päivi Räsänen jyrkät ja epäinhimilliset käsitykset aiheuttivat eroaallon kirkossa. Räsänen nähtiin kirkon äänenä erityisesti siksi, että kirkon äänet eivät tehneet pesäeroa häneen.

Vielä maaliskuun 2022 uutisoinnissa myös medialla oli vaikeuksia nähdä uskollisen kentän rajoja selkeästi: Räsäsen kannat eivät edusta evankelis-luterilaista kirkkoa vaan pientä protestiryhmää kirkon laidalla.

Kirkkomme linjaus on kuitenkin selkeä. Kirkolliskokous on hyväksynyt sen, että homoparin puolesta ja kanssa rukoillaan ja toivotetaan hyvää ja rakastavaa yhteistä matkaa. Ollessaan kirkon virallista kantaa edustava arkkipiispa Kari Mäkinen pyysi anteeksi homoihin kohdistuneita väärin tekemisiä. Sateenkaaripappien sankka joukko vihkii kaikki samaa sukupuolta olevat parit.

Räsäsen puhe homoseksuaalisuudesta häpeänä ja syntinä on loukkaavaa ja eriarvoistavaa. Alin oikeusaste ei pitänyt sitä rangaistavana vaan ainoastaan loukkaavana. Jos samaa kielenkäyttö kohdistuisi juutalaisiin, saamelaisiin, tummaihoisiin tai romaneihin, sen rasistinen luonne olisi ymmärrettävämpää.

Riippumatta siitä, onko tämänkaltainen julkinen puhe lopulta juridisesti rangaistavaa, kirkkoon se ei enää kuulu.

Kirjoittaja on maansuola.fi-julkaisun päätoimittaja