Piirroskuva perheestä , isoäiti, isoisä, isä,lapsi
17.10.2019 / Lyhyet

Tosi toiveita – Kirkko, nyt on aika

Julkaistu Kategoriat LyhyetAvainsanat , ,
Jaa:

Kirkkoon kuuluu paljon erilaisia ihmisiä, mutta vain rajattu joukko uskaltaa astua kirkkoon sisälle. Moni kokee, ettei ole tervetullut kirkkoon, jonka pitäisi olla kaikille avoin. Mistä tämä johtuu?

Eletään aikaa, jossa yhteiskunta ja kirkko ovat murroksen keskellä. Yhteiskunnassa tehdään päätöksiä, joita kirkko ei tue ja toisin päin. Viime vuosina on otettu askeleita eteenpäin, mutta matka on vielä pitkä. Moni kokee, että kirkko kuuluu vain tietyille. Kirkossa päättävät ja puhuvat he, jotka eivät tiedä mistä puhuvat, ja niiltä, joita asia koskettaa, ei kysytä.

Monissa asioissa kirkon katse on kapea

Monissa asioissa kirkon katse on kapea. Katseen ulkopuolelle jää paljon heitä, jotka haluaisivat tulla kohdatuiksi kirkossa. Monesti kirkon katseen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt, vammaiset sekä erilaiset perheet, kuten yhden vanhemman, uusio-, maahanmuuttaja-, adoptio- ja sateenkaariperheet.

Kirkko järjestää paljon erilaista ohjelmaa perheille ja lapsille. Tapahtumissa on yleensä paljon osallistujia ja tunnelma on iloinen. Mikä sitten on pielessä? Viesti jonka kirkko antaa. Tapahtumien mainonta kohdistuu usein kiiltokuvaperheisiin, jolloin moni perhe kokee, ettei ole tervetullut. Ihmisiä kohdataan kapeakatseisesti eikä mahdollisia seurauksia mietitä. Jo varhaisnuorten toiminnasta lähtien lapset kohdataan binäärisen sukupuolikäsityksen mukaan, jolloin riski lapsen turvattomuuden tunteesta kasvaa huomattavasti. Lapset tulisi kohdata yksilöinä ja kuunnella heidän toiveitaan.

Kirkko, nyt on aika ottaa suuria askeleita.

Kirkko, nyt on aika ottaa suuria askeleita. Miettiä, miten katsoa jokaista silmiin. Kaikki meistä ovat yhtä arvokkaita Jumalalle. Toivon, että jonain päivänä kirkko on avoinna ja tasa-arvoinen jokaiselle.

Julia Manni on Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemakerin puheenjohtaja

Artikkelikuva: Papunet