Äiti huutaa megafonin kautta puhelimeensa tekstaavalle tyttärelle
17.10.2019 / Artikkeli

Kamalat äidit

Julkaistu Kategoriat ArtikkeliAvainsanat ,
Jaa:

Asuuko teilläkin räjähtelevä murkku – ja myös kilareita saava murrosikäisen äiti? Kamalat äidit -vertaistukiryhmissä jaetaan vinkkejä ja keskustellaan samassa tilanteessa olevien äitien kanssa. Suosittuja NNKY-liiton koordinoimia vertaisryhmiä on tänä vuonna jo noin 40 eri puolilla Suomea.

– Hei, olen neljän lapsen kamala äiti.
– Hei, olen ADHD-lapsen yksinhuoltajaäiti, ja meillä on jatkuvasti napit vastakkain.
– Minä olen kolmen pojan äiti, ja varmasti kamalin meistä kaikista. Olen myös kamala vaimo!

Näin me esittäydyimme historian ensimmäisessä porvoolaisten kamalat- äidit ryhmässä lokakuun alussa.  Olen niin iloinen, että tämä kokoontuminen on totta.  Ennen tätä iltaa on täytynyt tapahtua monen monta asiaa, ennen kuin minkäänlainen esittäytyminen on mahdollistunut.  Näin viime vuonna NNKY-liiton mainoksen toiminnasta ja ajattelin, että kotipaikkakunnallekin olisi hienoa saada tällainen ryhmä.

Murrosiän voima on valtavaa energiaa

Itselläni oli jokseenkin vaikea murrosikä. Tai siis olin aika vaikea vanhemmilleni, vaikkakin näen aikuisen perspektiivistä murrosikäni merkityksen  mahtavana voimavarana: liian kiltistä ja alistuneesta tytöstä kuoriutui teinivuosina oman tahtonsa tiedostava nuori nainen. Murrosiän voima on valtavaa energiaa. Tähän kaikkeen ailahtelevaan ja itseään etsivään energiaani äitini olisi taatusti tarvinnut vertaistukea. Silloin ei ollut oikein mitään ryhmiä tarjolla. Omat lapseni alkavat nyt olla teini-ikäisiä. He ilmentävät omaa teiniyttään kumpikin eri tavoin ja eri tavoin kuin minä aikanani. Yhteistä lapsilleni ja teiniminälleni on toki se, että äidin vika on melkein kaikki, ja äiti on myös tosi nolo.

Omasta mielestäni kestän aika hyvin sitä, että lapset häpeävät minua. Ajattelen, että se kuuluu asiaan ja menee kyllä ajallaan ohi. Siltikin kaipaan murkkuäitinä vertaistukea siihen, mikä kaikki on normaalia, missä voisin olla tiukempi, ja missä relata enemmän?

Omasta mielestäni kestän aika hyvin sitä, että lapset häpeävät minua. Ajattelen, että se kuuluu asiaan ja menee kyllä ajallaan ohi. Siltikin kaipaan murkkuäitinä vertaistukea siihen mikä kaikki on normaalia,missä voisin olla tiukempi, ja missä relata enemmän? Koko ajan tulee myös uusia nuorten juttuja, joista olisi hyvä selvittää, mistä niissä oikein on kysymys.

Viime keväällä osallistuimme toisen porvoolaisen äidin kanssa NNKY-liiton järjestämään Kamalat äidit- vertaisohjaajien koulutuspäivään. Jo silloin totesimme, että kevät on meille liian kiireistä aikaa ja syksymmällä ryhmä olisi mahtava saada käyntiin.

Kamalat äidit logo

Nyt on syksy ja ryhmä todellakin saatiin kasaan.  Kamalat äidit on maksutonta vertaistoimintaa, jossa keskustellaan luottamuksellisesti ja joustavasti erilaisista teini-ikäisen kasvattamiseen ja vanhemmuuteen liittyvistä teemoista. Teemoja voivat olla esimerkiksi irti päästäminen, some, seksuaalisuus, vanhempien oma nuoruus, arjen haasteet ja aikuistuminen. Olen osallistunut sekä ohjaajana että osallistujana eriteemaisiin vertaisryhmiin ja tiedän sekä kokemuksellisesti että tutkimuksellisesti niiden voiman. Onnistuneissa vertaisryhmissä mieli ja ryhti kohenee.

 Murrosikä voi olla hämmentävää ja raskasta aikaa vanhemmille. Siksi Oulun NNKY:ssä päätettiin vuonna 2005 kokeilla Kamalat äidit -ryhmää.

–Muutamat äidit miettivät, että murrosikäisten lasten äidit saattavat olla yksinäisiä mahdollisine nuoreen liittyvine huoline ja murheineen, eikä äideille ole luontevia paikkoja toistensa kohtaamiseen. He päättivät kutsua äitejä koolle, ja paikalle tulikin useita kymmeniä! Kamalat äidit -koordinaattori Vaula Hacklin kertoo.

Nykyään Kamalat äidit -toiminta on rekisteröity tavaramerkki, ja toiminta on levinnyt valtakunnalliseksi.  Toimintaa koordinoi NNKY, ja se saa tukea Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksesta. Ryhmiä vetävät vapaaehtoiset ja vertaiset, joskus myös seurakuntien työntekijät.  

Porvoon ensimmäisessä kokoontumisessa ryhmäydyimme nopeasti. Meillä on tarvetta ja osaamista puhua avoimesti ja kuulla muiden perheiden ratkaisuista. Minua harmittaa oikeastaan vain yksi asia – seuraava tapaaminen on vasta kuukauden päästä. Olisi ollut upeaa tavata näitä avoimia ja hauskoja naisia jo vähän aikaisemmin.

Vaikka teinien vanhemman kuuluukin olla nuoren mielestä välillä kamala ja asettaa rajoja, kamaluuttaan on helpompi kestää toisten kamalien kanssa yhdessä.

Minna Tuominen, Lapsi-ja perhetyön kappalainen (vs), Porvoon suomalainen seurakunta

Kuva: Aarne Ormio
Logon suunnittelu: Tuija Sorsa

                                                                                      

.

Lisätietoa: Kamalat äidit