20.3.2020 / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: eettinen korona-politiikka

Jaa:

Ihmiskuntaa ravistelee poikkeuksellinen virustauti, pandemia. Sen seurauksena on kaikkialla maailmassa jouduttu kysymään kaksi kysymystä: ”miten arvokas on ihmiselämä?” ja ”onko kaikkien elämä yhtä arvokas”?

Jos epidemian annetaan rajoittamatta kulkea populaation läpi, on seurauksena lyhytkestoisempi kriisivaihe, mutta liki kaikkien sairastuminen, suuri kuolleiden joukko ja joidenkin potilasryhmien jättäminen tehohoidon ulkopuolelle.

Suomessa hallitus on valinnut poikkeuksellisen selvästi toisenlaisen suunnan. Koulujen sulkeminen, etätyöhön ohjeistaminen ja yli 10 hengen julkisten tilaisuuksien kieltäminen hidastavat selkeästi taudin etenemistä vähentämällä lähikontakteja. Samalla pyritään vapaaehtoisesti eristämään vakavan taudin riskiryhmät, mikä tarjoaa mahdollisimman monelle parhaimman mahdollisen suojan myrskyn keskellä.

Tämä on eettinen ratkaisu.

Sen vuoksi olemme yhdessä valmiit luopumaan hetkeksi elämän riennoista ja tärkeistäkin asioista, jotta tuntematon lähimmäinen voisi selviytyä ilman ennenaikaista kuolemaa.

Suomessa valittu linja korostaa jokaisen ihmisen erityistä arvoa. Jokainen ihminen – yhtä hyvin vanha, sairas ja vammainen kuin nuori, energinen ja työtätekevä – on äärimmäisen arvokas ja kaiken suojelun arvoinen.

Todellinen Suomen mittari on se tapa, jolla kunnioitamme kaikkia

On paljon mahdollista, että tämän eettisen linjauksen seurauksena Suomen taloudelliset vahingot ovat suuret ja ne koskettavat rajusti monia aloja. Myös tässä kohdin tarvitsemme päättäväisyyttä ja oikeudenmukaisuutta turvataksemme kohtuullisen selviytymisen vaikeaan taloudelliseen asemaan joutuville.

Suomalaisen, eettisesti perustellun kriisipolitiikan rinnalla tulee kulkea myös tarvittava taloudellinen tuki kurimukseen joutuville yksityisille ihmisille ja yrityksille.

Lopulta maan taloudellinen vauraus ei kuitenkaan ole Suomen menestyksen mittari. Todellinen Suomen mittari on se tapa, jolla kunnioitamme kaikkia ja suojaamme yhteiskunnan hauraimmat jäsenet.

Kari Latvus on Maan suola -lehden päätoimittaja