Monet pitivät Donald Trumpin tuloa mukaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin huonona pilana. Jos kukaan ei pitänyt Trumppia varteenotettava poliitikkona tyylin, työkokemuksen tai epävakaan luonteen vuoksi, niin vielä vähemmän kukaan uskoi menestysmahdollisuuksiin. Tästä huolimatta 8.11.2016 lähes koko maailma pidättää hengitystään äänestystulosta odottaessaan.
Viimeistään nyt on syytä paneutua siihen, kuka Donald Trump on ja mistä kansansuosiossa on kysymys.
Laura ja Saska Saarikosken kirja Trump. Mies kuin Amerikka on pikapikaa koottu raportti Trump-ilmiöstä. Saarikosket ovat voineet hyödyntää erittäin runsasta kirjallista materiaalia, jota suorastaan suolletaan esiin tällä hetkellä. Kokonaisuutta täydentävät omat havainnot vaalihuumasta.
Kirja on näissä tiukoissa rajoissa kirjoitettuna erinomainen johdatus sekä Donald Trumpin maailmaan, että myös jossain määrin vallitsevaan poliittiseen kulttuuriin. Sijansa saa Trumpin suku, businessura ja persoona. Häkellyttävän tarkasti kirja naulaa näkyviin sen, millainen tuuliviiri Trump on ollut metsästäessään naisia, julkisuutta ja vaikutusvaltaa.
Totuutta on saanut venyttää, jos tarina on sitä vaatinut ja omaa kantaa, puoluetta ja linjaa on voinut vaihtaa tilaisuuden niin vaatiessa.
Kirja tekee suuren palveluksen suomalaisille lukijoille avaamalla presidentinvaalien taustoja. Myös oudot vaalit tulee ottaa vakavasti. Trumpin ympärille rakentunutta ilmiötä kannata ohittaa olankohautuksella kävipä vaalissa miten vain.
Saarikosket nostavat lyhyesti esiin myös suurempia historiallisia yhteyksiä, mutta niihin ei juurikaan syvennytä. Kirjan loppulauseessa nousee esiin ajatus siitä, kuinka erikoinen vuosi on juuri meneillään. Vuodet 1848, 1968 ja 1989 saavat joukkoonsa maailman hullun vaalivuoden 2016. Jään odottamaan suurella mielenkiinnolla kirjoittajien jatkoa tämän teeman kehittelyssä.
Yhdysvaltojen presidentinvaalia on arvioitu myös Kytkin-lehden kirjoituksessa Latvus: 2016, brexit ja Trump.