31.1.2019 / Yleinen

Pyhä maalla

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
Jaa:

Monissa seurakunnissa on paljon maaseutua. Tyypillistä on, että nuoret muuttavat pois, mutta monin paikoin on havaittavissa myös paluumuuttoa.

Maaseutuun liitetään myös sellaiset adjektiivit, kuin turvallisuus ja rauha.

Luonto ei ole päästänyt luonnosta toimeentulonsa saavia helpolla. Kovat luonnonolot saattavat aiheuttaa taloudellisia huolia, esimerkiksi matkailuyrittäjien painajainen, alkutalvi ilman lunta, aiheutti monelle ylimääräisiä kuluja.  Toisaalta digitalisaatio mahdollistaa työn tekemisen lähes mistä tahansa.

Maaseudun asukkaat ovat monitaitoisia, he ovat kehittäneet elinkeinojaan ajan hengen vaatimusten mukaisesti. Monialayrittäminen on yleistä ja elämä näyttäisi olevan vähemmän pirstoutunutta kuin kaupungeissa.

Maalla kirkon työssä on monta ässää hihassa. Tässä niistä neljä ja jokeri.

Kylät. Monissa maaseutukylissä on vahvaa kylätoimintaa. On kylätaloja, joissa tapahtuu ja ihmiset kantavat huolta toisistaan sekä ottavat vastuuta yhteisistä asioista. Kylillä on vahva oma identiteettinsä, usein sitä vahvistaa myös se, että kylässä on oma kappeli. Seurakunta kutsuu säännöllisesti ihmisiä koolle jumalanpalvelukseen ja muihin tilaisuuksiin.

Kirkko läsnä. Kirkko kutsuu ihmisiä armollisen Jumalan yhteyteen. Se tuo elämään kestävän perustan ja rohkaisee välittämään lähimmäisistään ja luomakunnasta. Seurakunta elää ihmisten rinnalla arjessa, juhlassa ja elämän käännekohdissa.

Kulttuuri. Kirkko antaa lujan pohjan kulttuurille. Esimerkiksi kinkerikulttuuri on koonnut kautta aikojen kylien väkeä koolle.

Avun tarve. Diakoniatyön merkitys on korostunut väestön ikärakenteen muuttuessa. Diakoniatyöntekijöiden asiakaskontaktien määrä on kasvanut, vaikka diakoniapiireihin ja kylätoimikuntiin onkin vaikea saada sitoutuneita uusia kävijöitä mukaan.

Yhdessä. Yhteistyö järjestöjen ja seurakuntien välillä on kasvanut. Näistä osoituksena ovat suositut tapahtumat, joihin tätä nykyä tullaan yhdessä vaikkapa lämpimän puurolautasen äärelle  porisemaan ajankohtaisista asioista. Maaseudun tulevaisuus rakennetaan yhdessä maaseudun ihmisten kanssa.

 

Harriet Urponen

 

Harriet Urponen on piispa Jukka Keskitalon eritysavustaja