20.9.2018 / Yleinen

Mikä on Maan suola -lehti?

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat
Jaa:

Maan suola –lehti tarttuu isoon haasteeseen: kirkon ja yhteiskunnan vuorovaikutukseen. Lehden työnimenä oli pitkään Kirkko ja yhteiskunta ja nyt nuo sanat muodostavat tulevan asialistan ytimen.

Maan suola haluaa pitää esillä ja tarkastella sosiaalieettisiä kysymyksiä sortumatta pinnallisuuteen tai halpaan populismiin. Haluamme tehdä tämän vieläpä kirkon viitekehyksestä.

Punaisena lankana kulkee heikompien, äänettömien, unohdettujen todellisuuden tuominen esiin.

Kun yhteiskunnallisia kysymyksiä tarkastellaan kirkossa, punaisena lankana kulkee heikompien, äänettömien, unohdettujen todellisuuden tuominen esiin. Ympäristökysymyksiä ei tule ohittaa, koska jatkuvasti voimistuva ilmastonmuutos on aikamme suurimpia eettisiä ja yhteiskunnallisia haasteita.

Punastelematta Jumalasta ja Jeesuksesta

Maan suola ei varo Jumalasta ja Jeesuksesta puhumista vaan haluaa tehdä sen myös julkisessa tilassa punastelematta ja avoimesti. Tarkastelussa on reilusti myös kirkon usko ja toiminnan moninaisuus sen yhteiskunnallisen merkityksen tai merkityksen puutteen osalta. Silloin voi punnita rippikoulun merkitystä nuorten kasvussa, saarnan poliittista ulottuvuutta tai diakonia-avustusten sosiaalipoliittista vaikutusta.

Maan suola ei jaa käsitystä kirkosta, jonka tulisi keskittyä vain hengellisiin asioihin, puhua sielun pelastuksesta ja unohtaa ajankohtaiset kysymykset. Vastoin näitä rajauksia lehti muistuttaa kirjoituksillaan kristillisyyden kokonaisvaltaisuudesta, aikaan ja paikkaan liittymisestä.

Jeesuksen haaste merkitsee edelleen kutsua ottaa oman paikkansa, kantaa vastuunsa ja olla vaikuttava osa yhteiskunnassa. Suolana ja valona.

Ilmaus ”te olette maan suola” on peräisin Jeesuksen sanasta evankeliumissa (Matt 5:13). Juuri ennen maan suola -lausetta Vuorisaarna nostaa esiin köyhät, toisia armahtavat, puhdassydämiset ja rauhantekijät. Jeesuksen haaste merkitsee edelleen kutsua ottaa oman paikkansa, kantaa vastuunsa ja olla vaikuttava osa yhteiskunnassa. Suolana ja valona.

Perinne

Maan suola –lehdellä on oma taustahistoriansa. Toivo I. Palo perusti vuonna 1975 Kytkin-lehden. Aluksi se tehtiin A4-kokoisina monisteina, myöhemmin hieman pienemmässä formaatissa. Edelleen vuonna 2016 Kytkin muuntui painetusta digitaaliseksi (kytkin.fi). Kytkin on nostanut esiin yhteiskunnallisia kysymyksiä ansiokkaasti ja tätä perinnettä Maan suola vie eteenpäin. Kytkimen digitaalinen arkisto parilta viime vuodelta on siirretty osaksi Maan suolaa.

Hajautettu toimitusvastuu ja käytännöt

Maan suolan tekijät tulevat kirkosta. Taustalla on evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitus, mutta toimituksen merkittävä resurssi tulee hiippakunnista ja seurakunnista. Toimitusjoukon tehtävänä on ideoida toteutusta ja siksi mukana on eri puolella Suomea toimivia, mutta myös eri työaloja edustavia kirkon työntekijöitä.

Käytännöllisistä seikoista ja teknisestä toteutuksesta vastaavat Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston ja Kirkon viestinnän työntekijät.

Maan suola ilmestyy digitaalisesti (maansuola.fi) noin kahdeksan kertaa vuodessa. Temaattiset numerot ilmestyvät torstaisin: yhden numeron julkaiseminen jakautuu kuitenkin usein kolmeen osaan, siis kolmelle peräkkäiselle torstaille.

Toimitus

Päätoimittaja: Kari Latvus

Toimitussihteeri: Sari Oikarinen

Toimitus: Mikko Sulander, Kati Jansa, Vilppu Huomo, Titi Gävert, Juha Luodeslampi, Miika Ahola, Kristiina Hyppölä, Panu Pihkala, Katariina Väisänen, Harriet Urponen

Tekniikka ja layout: Juho Ruohola, Milla Cotterill

Sparraajat: Reetta Meriläinen, Mikael Jungner, Olli Valtonen, Karoliina Nivari, Hanna Wass

Anna vinkki juttuideasta

Anna vinkki siitä, kenen toivoisit kirjoittavan lehteen? Entä mitkä teemat kaipaavat tarkastelua? Otamme mielellämme vastaan palautetta ja juttuideoita. Voit tarjota myös käsikirjoituksen julkaistavaksi.