11.3.2021 / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Valhe on yhteisön syöpä

Julkaistu Kategoriat PääkirjoitusAvainsanat ,
Jaa:

”Yhteiskunnan eliitti pitää valtansa pimittämällä totuutta, lahjomalla ja kavaltamalla yhteisiä varoja.”

Vastaavia näkemyksiä esitetään monien valtioiden osalta käytännössä kaikissa ilmansuunnissa. Erityisen vakavaa on se, kun syytökset kohdistuvat laillisesti ja demokraattisesti valittuihin maan johtajiin.

Tällä hetkellä on perusteltuja syitä ajatella, että Venäjällä presidentti yritti murhauttaa poliittisen vastustajan ja Yhdysvalloissa presidentti kannusti valhepropagandan avulla kannattajiaan hyökkäämään laillista järjestelmää vastaan.

Nämä ja vastaavat esimerkit osoittavat, että totuus ja oikeus eivät edisty jatkuvasti ja suoraviivaisesti vaan edellyttävät jatkuvia toimia hyvän puolustamiseksi. Myös hyvät yhteiskunnat voivat rappeutua.

Vallan väärinkäytön ytimessä on usein väärä tai salattu tieto, siis valhe. Valheen vanavedessä kulkevat kaikki sosiaalisen median mahdollistamat väärän informaation levittäjät. Valheen ja väärän informaation ekosysteemiä voidaan käyttää monenlaisten päämäärien edistämiseen, sillä kyse on välineestä, jolla päämääriä tavoitellaan. Usein tavoitteena on kansallisen tai rajatun väestöryhmän edun ajaminen ja heikommassa asemassa olevien eri tavoin tapahtuva ulossulkeminen.

Miten me kirkkona ja kristittyinä sitoudumme valheella johtamisen torjumiseen ja liitymme totuuden, avoimuuden ja oikeudenmukaisuuden ekosysteemin edistämiseen?

Psykiatri Martti Siirala muistutti aikaa sitten, että sairaudella ja sairastumisella on viestinsä myös yhteiskunnan tasolla. Myös yhteiskunnat voivat sairastua ja sairastuttaa ihmisiä. Tällä hetkellä valhe ja väärän tiedon jakaminen ovat kuin syöpä, joka voi sairastuttaa yhteiskunnan äärimmäisen vakavalla tavalla.

Keskeiset tukipilarit valheen ja väärän informaation ekosysteemin estämiseksi ovat tutkitun tiedon, vapaan journalismin ja riippumattoman oikeuslaitoksen elinvoimaisuus.

Keskellä paaston aikaa tulee katse suunnata lähelle ja kysyä, miten me kirkkona ja kristittyinä sitoudumme valheella johtamisen torjumiseen ja liitymme totuuden, avoimuuden ja oikeudenmukaisuuden ekosysteemin edistämiseen.

Kirjoittaja on Maan suolan päätoimittaja ja Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja.