27.5.2021 / Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Tekoälyn teologiaa

Julkaistu Kategoriat PääkirjoitusAvainsanat
Jaa:

Tekoäly muokkaa nopeasti arkista elämää lukemattomin tavoin alkaen bussilipun ostosta, somen keskustelusta ja ympärillämme parveilevista mainoshaukkoista aina monimutkaisiin puheentunnistamisen ja rauhankoneen tapaisiin sovellutuksiin.

Tällä hetkellä kyse on vielä kuitenkin kapeasta tekoälystä, yhteen sovellutukseen tai käyttötarkoitukseen suunnitelluista ohjelmista. Tulevaisuuden visioissa mukaan on kuitenkin kudottu odotus vielä suuremmasta muutoksesta: josko tekoälyyn kehittyisi lisää luovuutta ja jopa jonkinlainen tietoisuus.

Siksi tekoälyä on opittava tarkastelemaan yhä syvemmin myös etiikan ja teologian työvälineillä.

Millainen on tekoälyn kehittymisen teologinen ydin? Siitä kolme kärkeä.

Ensinnäkin tekoälyn synty ja kehittäminen kannattaa nähdä osana evoluutiota, luomista ja Jumalan toimintaa. Tekoälyn kehittäjät ovat Jumalan kumppaneita innovaatioiden tekemisessä, siis osa evoluutiota. Englanniksi hyvä termi on co-creator, eräänlainen luomisen alihankkija.

Tätä puolta evoluutiosta tuleekin pohtia syvemmin ja eri tahoilta.

Toiseksi tekoälyyn ja ylipäänsä digitalisaatioon sisältyy merkittävä lupaus, joka vapauttaa ihmisen koneen älyllä ja voimalla tylsästä, likaisesta ja vaarallisesta työstä (3D:llä: dull, dirty and dangerous). Tekoälyyn sisältyy lupaus lahjasta, hyvästä ja uudesta. Tätä maistamme myös aina kysyessämme jotakin internetin tietolaareista.

Kolmanneksi on välttämätöntä seurata, miten lahjaksi saatu hyvä jakautuu. Vaarana on se, että jotkut kahmivat itselleen valtaosan uudesta hyvästä ja joillekin jäävät vain rippeet. Yhteisen hyvän kohtuullinen jakautuminen ei tapahdu automaattisesti, vaan vaatii arvoja ja lakeja, jotka tasaavat myös tekoälyn tuomaa uutta hyvää kohtuullisella tavalla kaikille.

Siksi tekoälyn teologiaa pitää aktiivisesti tuottaa lisää niin kirkossa kuin muussakin yhteiskunnassa.

Kirjoittaja on Maan suolan päätoimittaja ja Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja.