15.3.2019 / Lyhyet

Mitä Jeesus sanoisi kohtuudesta?

Julkaistu Kategoriat LyhyetAvainsanat , ,
Jaa:

Kiitos, Anteeksi ja Riittävä!

Kohtuus-sana tuntuu kultaisen keskitien tarjoamiselta. Jeesus toisi sanan ”riittävä” tämän mediakylläisen ja itsekeskeisen arjen keskelle. Kohtuuttomuutta on niin kaupunkien kivikylien kuin maaseudun hiljaisuuden keskellä. Riittävä ohjaisi antamaan muille, tarttumaan epäkohtiin ja olemaan lähimmäinen toiselle. Pääsiäisen askeleisiin sopisivat sanat: Kiitos, Anteeksi ja Riittävä!

Hannu Keränen, nuorisotyönohjaaja, Sonkajärvi

Tee parannus! Lopeta! Anna kaikkesi!

Jeesus oli kaikkea muuta paitsi kohtuuden mies. Hän haastoi ääriesimerkeillä, eikä päästänyt kuulijaa helpolla. Kohtuus on armollinen käsite, mutta se vie meitä ihmisinä vain kovin vähän eteenpäin. Kohtuudelle rakennetut tavoitteet pitävät meidät yleensä turvallisesti omalla mukavuusalueellamme. Mutta mitä Jeesus sanoisi? Tee parannus! Lopeta! Anna kaikkesi!

 

Ida Vartiala, seurakuntapastori, Nurmijärvi

Vaaditko itsellesi enemmän kuin toisille?

Jeesus kehotti antamaan Jumalalle ja keisarille sen, mikä heille kuuluu. Ei enempää eikä vähempää.  Kohtuudessa ei ole kysymys armosta vaan oikeudenmukaisuudesta. Kohtuuden mittatikku on yhteisö: ei vain se, mitä minä saan, mutta myös mitä lähimmäiseni saavat tai jäävät ilman.

Ongelmamme usein on, että haluaisimme enemmän kuin mitä meille kohtuudella kuuluu. Enemmän tavaroita, asuintilaa, omaisuutta.

Ehkä Jeesus kysyisi, huomaatko millaista itsekkyyttä on vaatia itselle enemmän kuin toisille?

Vilppu Huomo, seurakuntapastori, Espoon tuomiokirkkoseurakunta
Kati Jansa

Kyselyn kokosi Kati Jansa, vs seurakuntapastori