Ilmastoasiat ovat olleet pinnalla jo monta vuotta, mutta edelleen niitä käsitellään mielipidekysymyksinä. Montako tilastoa, kaaviota, tutkimusta ja vaikuttavaa puhetta pitää esittää ennen kuin voidaan keskittyä ongelman ratkaisuun eikä siitä kiistelemiseen?
Vaalien alla lähes kaikki kiinnittivät huomionsa puolueisiin ja niiden lupauksiin ja keskittyivät valitsemaan oman puolensa. Ilmastoasiat olivat pinnalla, mutta väärällä tavalla. Hienoa oli huomata ihmisten tietoisuus ongelmasta, mutta ratkaisu on vielä kaukana.
Ilmastoasiat olivat pinnalla, mutta väärällä tavalla.
Nuoret ovat pitäneet suuria ilmastolakkoja ja olleet poissa kouluista ilmaston puolesta. Nuorissa on runsaasti niitä, jotka ovat valmiita tekemään uhrauksia muutoksen eteen, mutta he eivät voi vaikuttaa keskeisiin päätöksentekijöihin esimerkiksi äänestämällä. Muutoksen täytyy siis tapahtua myös aikuisissa, joiden käsissä on nuorten tulevaisuus.
Tällä hetkellä ratkaisuja tehdään lyhytkestoisesti. Ongelmiin keksitään ratkaisuja, mutta kokonaiskuvaa ei tunnuta hahmotettavan. Vaikuttaa siltä, että oikea käsi ei tiedä, mitä vasen tekee.
Tällä hetkellä ratkaisuja tehdään lyhytkestoisesti
Nopeiden ratkaisujen toivossa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat hyviltä, mutta pitkäkestoiset vaikutukset eivät ole kestäviä. Tämän seurauksena yksilöiden ja yritysten on vaikea toimia viisaasti pitkällä aikavälillä, kun yhteiskunnan toiminta, sen asettamat suuntaviivat ja sen taloudelliset vaikutukset muuttuvat jatkuvasti.
Puoluerajojen ylittävälle yhteistyölle globaalien haasteiden edessä on mielestäni suuri tarve.
Olisi mahtavaa, jos ilmastokysymyksiä ratkottaessa voitaisiin unohtaa hetkeksi puoluepolitiikka ja voitaisiin keskittyä itse ilmastoon. Entä jos kaikki vihdoin myöntäisivät, että asialle on tehtävä jotain ja siihen tarvitaan jokaista? Kaikkien panosta ja voimavaroja tarvitaan. Meillä olisi suuria mahdollisuuksia hyvään muutokseen, mutta kukaan ei pysty siihen yksin, yhdessä pystymme.
Julia Manni on Changemakerin puheenjohtaja