27.9.2018 / Yleinen

Aktiivimalli ei ole ratkaisumalli

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat , , ,
Jaa:

Työttömien keskusjärjestö ry:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski on tyytymätön aktiivimalliin. Se uhkailee ja syyllistää ratkaisujen sijaan.

Työttömien keskusjärjestö ry:n toiminnanjohtaja Jukka Haapakosken mukaan aktiivimallin pääongelma on se, että työtön ei aina omasta aktiivisuudestaan huolimatta pysty täyttämään hänelle asetettuja ehtoja. Ajatuksena on, että ihmisen täytyy olla töissä, viranomaisten hyväksymässä työvoimapoliittisessa toimenpiteessä tai yrittäjänä ehtojen mukaisesti.

– Tämä syrjii etenkin työttömiä, jotka asuvat kaukana palveluista ja työpaikoista. Vähintä mitä yhteiskunta voisi tehdä, on järjestää riittävästi palveluja, joilla aktiivimallin tuoman tuloleikkauksen voi välttää. Työtön ei voi aina itse vaikuttaa siihen, saako hän töitä tai onko yritystoiminnalle edellytykset. Aktiivisuutensa voi kuitenkin osoittaa, jos palveluja on riittävästi.

Työtön ei voi aina itse vaikuttaa siihen, saako hän töitä tai onko yritystoiminnalle edellytykset.

Aktiivimalli 2 on vielä suunnitteluasteella. Sen yhtenä perusajatuksena on ollut, että viranomainen seuraa aiempaa tarkemmin työttömän omaehtoista työnhakua.

– Perusoletuksena näyttää olevan se, että työtön on laiska ja viranomaisen tai tietokoneohjelman täytyy todentaa työnhakeminen. Jos viikoittaisen työhakemuksen jättää tekemättä, ihminen menettää työttömyysturvan 15-20 päiväksi. Tämä olisi kova sanktio.

TE-toimistojen sekä osittain myös Kelan ja ay-kassojen viranomaiset tekevät työtään digitaalisesti.

Viranomaiset etääntyvät ihmisistä, joita heidän päätöksensä koskevat. Tämä on erittäin vakava tilanne.

TE-toimistojen sekä osittain myös Kelan ja ay-kassojen viranomaiset tekevät työtään digitaalisesti.

– TE-toimistoissa asiakkaita ei tavata ja viranomaiset etääntyvät ihmisistä, joita heidän päätöksensä koskevat. Tämä on erittäin vakava tilanne, jota aktiivimallin ja poliittisen tahdon mukaiset ”täysimääräisesti sovellettavat” lisääntyneet karenssit kärjistävät.

Haapakoski toteaa, että parasta mitä työtön voi tehdä työttömyysajallaan on oman osaamisen ja työkyvyn kehittäminen sekä töiden etsiminen.

-Osa jäsenistämme tai Facebook-sivujemme seuraajista on lähettänyt erittäin kiukkuista palautetta aktiivimallista. Osalla motivaatio työnhakemiseen on latistunut, kun he ovat kiinni paperisodissaan.  Jos viranomaiset tekevät selvitysvaatimuksillaan ihmisen olon vaikeaksi, sillä voi olla pahojakin vaikutuksia hänen työkykyynsä ja mahdollisuuksiinsa saada töitä.

Palkkatukirahat avattava järjestöille

Haapakosken mukaan aktiivimallissa hyvää on ollut se, että työllisyyspalvelujen kysyntä on selvästi lisääntynyt. Aktiivimalli on ollut konkreettinen muistutus siitä, että työttömästä ollaan kiinnostuneita.

– Samalla on kuitenkin uhattu vähentää tukia tai vetää ne pois. Tämä on viranomaisilta halvin ja halpamaisin tapa kohdata ihminen. Kepin sijaan täytyisi tarjota työtä.

Työttömien keskusjärjestö kannattaa palkkatukea, koska sillä saa TES:n mukaista työtä. Palkkatuki ei syrji työnantajia eikä työaloja. 

– Palkkatukirahat tulisi kuitenkin avata järjestöille, jotta työttömät saisivat nykyistä useammin palkkatyötä. Nyt syyskuussa noin 150 miljoonaa euroa julkista yrityksille suunnattua työllistämistukea oli käyttämättä.

Uhkailun sijaan pääpaino tulisi olla ratkaisujen etsimisessä ja löytämisessä.

Haapakosken mukaan julkiselle sektorille tarvitaan sosiaalisten kriteereiden nykyistä paljon laajempaa käyttöönottoa. TE-toimistoilla täytyisi olla entistä enemmän resursseja ja valtuuksia tehdä laajamittaista yhteistyötä niin julkisen sektorin kuin yritysten kanssa.

– Näin pitkäaikaistyöttömiä saataisiin työllistettyä sellaisiin hankkeisiin, joita yhteiskunta joka tapauksessa on tilaamassa.

Haapakosken mielestä oleellista on se, että työttömiä tuettaisiin, eikä syyllistettäisi.

– Uhkailun sijaan pääpaino tulisi olla ratkaisujen etsimisessä ja löytämisessä.

 

Tietoa aktiivimalleista:

Keskusjärjestön nettisivut: http://www.tvy.fi/aktiivimalli-2018/

Aktiivimalli ykkönen: https://www.sak.fi/aktiivimalli-pahkinankuoressa

     Jukka Haapakoski on TVY:n toiminnanjohtaja

 

Artikkelikuva työttömien mielenilmaisusta Helsingissä: Juha Keränen