Moni on saanut nigerilaiskirjeitä. Siis yrityksiä saada vastaanottaja retkuun ja antamaan rahaa. Itse sain helmikuussa sähköpostin, jossa kerrottiin Nigeriasta peräisin olevan ryhmän haluavan tavata ja keskustella kanssani. Ensimmäinen ajatukseni oli, että minulta pyydetään rahaa johonkin hankkeeseen.
Olin väärässä.
Kuuden hengen ryhmä oli liikkeellä, jotta he voisivat tavata ja keskustella, jakaa maansa tilanteesta nousevia kysymyksiä ja keskustella erityisesti uskonnonvapaudesta, uskontojen välisestä vuoropuhelusta, ihmisoikeuksista ja kirkon yhteiskunnallisesta roolista.
Tuo keskustelu on jäänyt syvälle mieleeni ja muistan sen pitkään.
Suomen ja Nigerian kertomukset ovat erilaiset, mutta voimme oppia niistä. Suomessa taisteltiin verisesti 1918 ja kyettiin sen jälkeen kuuden vuoden päästä demokraattisten vaalien perusteella muodostamaan hallitus, jossa oli esillä hävinneen osapuolen vahva ääni. Nigerian vakavassa konfliktissa ovat nyt vastakkain uskontopohjaiset liittoumat, ja siinä tarvitaan vahvaa uskontojen välistä dialogia, jotta sovinto on mahdollinen.
Nigerian vakavassa konfliktissa ovat nyt vastakkain uskontopohjaiset liittoumat, ja siinä tarvitaan vahvaa uskontojen välistä dialogia, jotta sovinto on mahdollinen.
Monien ennusteiden mukaan Nigeria on ja tulee olemaan maailmassa kaupungistumisen kärkeä. Nykyisellään Lagosissa on yli 12 miljoonaa asukasta, ja kaupunkien listalla sijalla 40 oleva perinteikäs Owo on reilusti suurempi kuin Tampere (perustuu tilastoon vuoden 2006 väestölaskusta; nyt populaation koko lienee reilusti yli 300 000). Vuonna 2050 Lagosissa ennustetaan olevan jo yli 32 miljoonaa asukasta.
Nigeria saattaa olla myös tulevaisuudessa maa, jossa on eniten kristittyjä.
On aika seurata, mitä Nigeriassa tapahtuu. Muistathan Nigerian.
Kirjoittaja on Maan suolan päätoimittaja ja Kirkkohallituksen Jumalanpalvelus ja yhteiskunta -yksikön johtaja.