Raitiovaunu
12.9.2019 / Lyhyet

Mitä Jeesus sanoisi ratikassa?

Julkaistu Kategoriat LyhyetAvainsanat ,
Jaa:

Rikkirevityn Hämeenkadun rotvallilla istuu Jeesus. Katselee raiteita rakentavia miehiä, ostoskassia raapottavaa vanhusta, kadunkulman kerjäläistä ja ohi kiiruhtavia kalosseja.  Miettii:

Ei tule valmiiksi. Ei maailma eikä ihminen. Osaa rakentaa raiteita ja ratikoita mutta että hetkeksi pysähtyisi, katsoisi ja kuuntelisi. Näkisi toisen samanmoisen. Välittäisi. Kysyisi, itseltään ja toiselta: ”Mitä kuuluu?”

Ewa Wäljas, kehittämistyön asiantuntija, Tampere. Kuva: Ville Aalo.

Tokihan Jeesus kulkisi ratikalla! Johannes Kastaja ajaisi pyörällä, Paavali diesel-Mersulla. Toivoin hänen sanovan jotain ilmastomuutoksesta, oikeudenmukaisuudesta ja halusta ymmärtää toisten ajatustapoja. Mutta hän sanookin jotain rajua, yllättävää; jotakin, mitä en vielä edes ymmärrä. Tulkinta, selitykset ja selittäjät ilmestyvät myöhemmin.

Osmo Honkanen, kanttori, Tampere. Kuva: Tampereen seurakunnat

Pimeä ja märkä joulukuun alku. Joudun nousemaan raitiovaunuun. Takaani tulee vanhalta tuntuva nainen. Toivon saavani olla rauhassa, mutta vastausta odottamaton kysymys tulee: ”Tässä näyttää 0levan tilaa.” Vieressä istuja yrittää jatkaa keskustelua. Myöntelen puhisemalla ja nyökyttelemällä.

Valot näyttävät sammuvan läheisistä taloista. Vaunukin muuttuu hämäräksi ja raitiovaunu pysähtyy. Joku tarttuu käteeni: ”Älä hermostu, jäämme samalla pysäkillä.”

Timo Lehto, suntio, Tampere. Kuva: Timo Lehto

Kati Jansa

Kokosi Kati Jansa, hiippakuntasihteeri, Kuopio