Maan suola -logo
12.9.2019 / XL-artikkeli

Pyhät paikat

Julkaistu Kategoriat XL-artikkeliAvainsanat
Jaa:

Mistä pyhä löytyy? Pitääkö se etsiä piilosta vai onko se läsnä ja näkyvillä arjessa? Missä sinun pyhyytesi pitää majaa? Viisi ihmistä vei valokuvaajan mukanaan kolmeen eri kaupunkiin pyhiksi kokemilleen paikoille – katsomaan, löytyisikö suomalaiselle pyhää muualtakin kuin metsästä.

Uskonnossa on kysymys siitä, että me kaikki kuolemme, sanoo O. Tiililä. Jumalaa pilkattaessa häntä tosiasiassa ylistetään, sanoivat M. Eckhardt ja J. Leskinen. Kaikista hengellisin käsky on rakastaa lähimmäistä, sanoi M. Luther. Ja Kallion väki täällä pubissa sanoo näitä aivan samoja asioita, kukin omalla kielellään.

Ravintola Kurvitar, Helsinki. Juhani Elenius, 56. Pastori

Seminaarinmäellä on nykyisyydessä läsnä myös menneisyys ja tulevaisuus. Täällä ihmetellään ja tutkitaan luomakunnan mysteereitä sekä etsitään asioihin yhteistä ymmärrystä.

Jyväskylän Yliopiston Seminaarinmäen kampusalue, Jyväskylä. Nina Lias, 50, Jyväskylä. Asiantuntija, TE-toimisto

Minulle pyhä on siellä, missä on ajatuksia, sanoja ja toimintaa oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Työväenmuseo Werstas kertoo unohdettuja tarinoita, antaa äänen vaiennetuille ja kyseenalaistaa sortavia valtarakenteita.

Työväenmuseo Werstas, Tampere. Reija Jarkkola, 32, Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori

Tervehdin sinua kynäjalava. Niin kuin minä kannan kaukaisia aikoja geeneissäni niin sinäkin kannat muistoa kynäjalavametsästä, joka joskus oli. Kohtaamme tässä Tahmelan rannassa. Sinä näit isosisäni isän kylvämässä ruista rantapeltoon. Nyt minä näen sinut.

Tahmelan ranta, Pispala, Tampere. Kaija Pispa, 64. Kirjailija

Kirjasto on minulle paikka, johon kuka vain voi tulla hiljentymään: saa tulla omana itsenään, ja kaikkialla vallitsee sellainen kohtelias hiljaisuus. Ja onhan erityisesti Metsossa sellaista tiettyä katedralimaisuutta.

Kaupunginkirjasto Metso, Tampere. Samuli Aerikkala, 20. Opiskelija

Kuvaesseen toteuttanut Mika Nuorva on laukaalainen valokuvaaja ja laulaja-lauluntekijä