15.7.2016 / Yleinen

Toisen polven ahdistus

Julkaistu Kategoriat Yleinen
Jaa:

Euroopan terroristi-iskuissa pelätään Lähi-Idästä tulleita maahanmuuttajia ja heidän joukkoonsa soluttautuneita väkivallantekijöitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että monet iskujen tekijät eivät ole hiljattain Eurooppaan turvaa hakeneita vaan pitkään täällä asuneita, siis toisen tai kolmannen polven maahanmuuttajia.

Ensimmäinen sukupolvi etsii paikkansa, tekee kovaa työtä ja kamppailee saadakseen elämänsä paremmalle raiteelle. He toivovat lastensa saavan paremman tulevaisuuden, pääsevän kouluun, opiskelemaan ja kunnon ammattiin.

Toisen ja kolmannen sukupolven kohdalla taakka ja trauma kuitenkin saattavat tulla erikoisella tavalla esiin. Suuri osa pärjää hyvin, mutta osa katkeroituu, turhautuu ja näistä joku päätyy jopa iskemään terrori-iskuissa. Toinen sukupolvi on integraation onnistumisen todellinen koetinkivi. Toisen polven avuntarve on myös erilainen ja toisen sukupolven taakkaan tulee kiinnittää uudella tavalla huomiota.

Toinen sukupolvi on integraation onnistumisen todellinen koetinkivi. Toisen polven avuntarve on myös erilainen ja toisen sukupolven taakkaan tulee kiinnittää uudella tavalla huomiota.

            ***

Monet pelkäävät tällä hetkellä ”islamisaatiota” ja sen seurauksena ”ääri-islamin terroria”. Toisen sukupolven taakka ei kuitenkaan ole ensi sijassa islamilainen vaan kulttuurien ja uskontojen rajat ilmiö, jolle löytyy esimerkkejä vaikkapa juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin parista.

Erikoisella tavalla toisen sukupolven kärjistynyt ahdistus näkyy myös Raamatussa. Vanhan testamentin verenhimoisimmat tekstit, kuten kansanmurhan yllyttäminen (5. Moos 20) tai toisinajattelijoiden totaalinen hävittäminen (5. Moos 13) ovat peräisin sukupolvelta, joka oli säilynyt hengissä kansallisesta tuhosta ja väestön pakkosiirroista. Näyttää siltä, että heille ei riittänyt henkiinjääminen ja elämän saaminen taas raiteilleen.

Koettu kansallinen vääryys oli vain niin suuri taakka ja trauma, että se oli pakko purkaa vertahyydyttäviksi unelmiksi vihollisten tappamisesta viimeiseen naiseen ja lapseen saakka.

            ***

 

Toisen sukupolven taakka painaa edelleen aivan liian monia. Aivan liian moni kokee sekä menneet että nykyiset elämän painolastit ihollaan ja päätyy harkitsemaan käsittämättömiä tekoja, joissa viattomat ohikulkijat, naiset ja lapset joutuvat maksamaan kaamean hinnan.

Monikulttuurisen alueen toimintapäivä Haagissa. Kuva: Kari Latvus
Monikulttuurisen alueen toimintapäivä Haagissa. Kuva: Kari Latvus

Toisen ja kolmannen polven tekoja ei voi hyväksyä, mutta niitä tulee yrittää ymmärtää, jotta emme vahvista samojen asioiden toistumista uudelleen.

Onko lopulta kysymys siitä, että liian moni jää vaille mahdollisuutta kuulua yhteisöön, tehdä työtä, joka on mielekästä, perustaa perheen, rakastaa ja tulla rakastetuksi?