11.4.2017 / Yleinen

Rinta rinnan Kabulin koneessa?

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat ,
Jaa:

KANNANOTTOJA

Suomessa puolustellaan afgaanien palauttamista Kabuliin vedoten siihen, että myös Saksa palauttaa torjuttuja turvapaikanhakijoita Afganistaniin. Tämän osin hyvin pintapuolisen ja virheellisen väitteen levittämiseen eksyivät valitettavasti myös Helsingin Sanomien toimittajat artikkelissaan ”Lapsiakin palautetaan Afganistaniin (5.4.2017). Jutussa korostettiin, että Suomi etenee palautussopimuksissa ”rinta rinnan” Saksan kanssa. Suomi siis seuraa Saksan käytäntöjä eikä tee palautuspäätöksissään mitään muuta kuin muutkin EU-maat. Samaa ajatusta toistaa jatkuvasti myös sisäministeriön Päivi Nerg ja haksahtipa siihen Kristillisdemokraattienkin Sari Essayah MTV 3:n kunnallisvaalitentissä.

Kuva muuttuu kummasti, jos tutkitaan, ketä ja missä määrin vaalivuonna äärioikeistolaisen AfD –puolueen paineessa käytäntöjään kiristänyt Saksa palauttaa. Ensimmäisessä palautuslennossa tämän vuoden tammikuussa istui 34 miestä, joista kolmasosa oli syyllistynyt Saksassa rikoksiin. Viimeinen, neljäs kuljetus huhtikuussa saattoi takaisin kotimaahansa 15 nuorta miestä, joista osalla oli jälleen rikostausta. Saksasta ei ole palautettu Afganistaniin ainoatkaan naista tai lasta eikä aiotakaan palauttaa. Suojassa palautuksilta ovat lisäksi lapsiperheet, kaikki yli 65 vuotiaat sekä jokainen Saksaan ilman aikuista saattajaa paennut lapsi ja nuori.

Saksasta ei ole palautettu Afganistaniin ainoatkaan naista tai lasta eikä aiotakaan palauttaa.

Yhä useampi osavaltio Saksassa on kieltäytynyt kokonaan afgaanien palauttamisesta – etunenässä Schleswig-Holstein, jonka sisäministeri on osavaltionsa pääministerin tukemana tehnyt koko liittotasavaltaa koskevan aloitteen afganistanilaisten palautusten täydellisestä lopettamisesta. Käytännössä palautukset ovat pysähtyneet muun muassa Hampurin ja Berliinin sekä Niedersachsenin osavaltioissa. Perustelu on se, ettei kukaan nykytilanteessa voi taata palautettujen turvallisuutta. Palautuksen katsotaan loukkaavan selkeästi palautettavien ihmisoikeuksia. Käytännössä tämän on jo tunnustanut Saksa kokonaisuudessaan, palautuskelpoisten määräksi on laskettu 2133 henkeä.

Saksassa on kaikkiaan 250 000 afgaania. Palautettujen määrä kannattaa suhteuttaa heidän määräänsä, jotta kokonaiskuva Saksan ja Suomen käytännöistä ja niiden jyrkistä eroista saa oikeat mittasuhteet. Vertailtaessa lukuja ja palautuksen reunaehtoja on pakko todeta Suomen käytäntöjen epähumaanisuu­dessaan poikkeavan selkeästi Saksassa omaksutuista.

Saksan molemmat pääkirkot sekä maan Punaisen Ristin ja Amnestyn johto ovat kritisoineet palautuslentoja Afganistaniin vastuuttomina. Tämä lienee täysin ymmärrettävää. Kaikki kansainväliset asiantuntijat pitävät maan turvallisuustilannetta entistä heikompana ja odottavat sen heikkenevän jatkossakin. Saman on sanonut ihailtavan suoraan ja rehellisesti nostanut esiin myös Suomen valtiovallan edustaja Afganistanissa, suurlähettiläs Anne Meskanen.

Viime vuonna Afganistanissa tapettiin väkivaltaisesti yli 11 000 ihmistä. Kolmasosa heistä oli lapsia.

 

Kai Henttonen, lehtori, pastori, Villähde