13.7.2016 / Yleinen

Putoaako kirkko pois tukityöllistämisestä?

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat , ,
Jaa:

Työllistämispolitiikan menestyksellinen välinen on vuosien ajan ollut tukityöllistäminen. Erityisesti kolmas sektori on ollut hanakka tukityöllistäjiä. Tukityöllistettyjen määrät ovat vaihdelleet vuosittain ja heijastaneet pitkäaikaistyöttömyyden määrää. Vuonna 2015 Sipilän hallitus vaihtoi kuitenkin linjaa ja muutos näkyi eri tahoilla.

Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Niinistö totesi SuomiAreenan keskustelussa (Kuka kelpaa töihin), että muutos tuntui esimerkiksi Vantaalla, kun tukityörahat loppuivat heinäkuussa 2015 ja pitkään vallitsi epätietoisuus uudesta linjasta. Lisäbudjetissa hallitus antoi vain niukasti lisää tukityöllistämisvaroja marraskuussa 2015.

Samaan aikaan kun pitkäaikaistyöttömien määrä on noussut jyrkästi, niin tukityöllistettyjen määrä on laskenut kolmanneksella: ”Palkkatuilla ja valtiolle työllistettyjä sekä starttirahan saajia oli huhtikuun lopussa yhteensä 22 000 henkilöä, mikä on 10 700 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.” (TEM 5/2016)

Yleisesti on viestitetty, että Sipilän hallituksen painopisteenä on jatkossa tukityöllistämisen osalta yksityissektori, jolta toivotaan löytyvän paremmin pysyviä töitä.

SuomiAreenan keskustelussa Jari Lindström ja Fadumo Dayib Kuva: Kari Latvus
SuomiAreenan keskustelussa Jari Lindström ja Fadumo Dayib
Kuva: Kari Latvus

Tukityö on muutoksessa

Ministeri Jari Lindström (PS) myöntää tilanteen ja ongelmat Kytkin-lehdelle antamassaan haastattelussa, mutta piti tulevaisuutta valoisampana.

– Ensi vuoden alussa on tarkoitus saada aikaan järjestelmä, jossa valtion kustantamaa työttömyyskorvausta voidaan käyttää palkkatukeen ja starttirahaan. Siis raha seuraa työtöntä. Näin laajennetaan olemassa olevan rahan käyttöä. Halusimme, että ei mennä enää lisäbudjettiratkaisuilla. Nyt tulee yksi työkalu lisää asiaan, joka on ollut ikuisuusongelma.

 

Pysyykö tukityöllistäminen jatkossa myös kolmannen sektorin ulottuvilla?

– Kolmannen sektorin kanssa käydään neuvotteluja. Osin kolmannen sektorin parissa on myös 100% tuettuja toimia ja ne ovat nyt luupin alla. Palkkatuki ja starttiraha ovat vaikuttavimpia toimenpiteitä ja niihin panostetaan edelleen, mutta kuinka paljon, niin prosentit ovat keskustelussa.

Mietimme yhdessä kolmannen sektorin kanssa, miten tätä voisi kehittää.

 

Entä kirkon ja seurakuntien tukityöllistämismahdollisuudet?

– Keskustelut kolmannen sektorin kanssa ovat nyt meneillään ja voisi olla hyvä, että kirkon ja TEM:n kanssa käytäisiin keskustelua asiasta.

Mitä voidaan tehdä pitkäaikaistyöttömien kohdalla? Yli kaksi vuotta työttömänä olevien määrä on yli 50 000 ja heistä tilastojen mukaan vain 9% työllistyy tilastojen mukaan.

– Pitkäaikaistyöttömyys on nyt suurin ongelma. Uusia ideoita etsitään nyt tiiviisti. En tiedä vielä niitä, mutta virkamiestyöryhmä miettii niitä. Eri tahoja kuullaan. Ei tämä millään pikaratkaisulla ratkea ja vasta talouden kasvu ja uudet työpaikat muuttavat tilanteen. Ensi työllistyvät helpommin töitä saavat ja sitten kun saadaan lisää paukkuja, niin voidaan panostaa pitkäaikaistyöttömiin.

– Sosiaalidemokraattien avaus, Lex Taipale (yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläkkeelle), sopii kyllä minulle, koska vuosia työttömänä olleista vain yksi prosentti työllistyy enää.