8.11.2018 / Yleinen

Jeesuksen unelma, amerikkalainen sosialismi ja Suomi

Julkaistu Kategoriat YleinenAvainsanat
Jaa:

Yhdysvalloissa on käyty keskustelua pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta, jota on kutsuttu myös sosialismiksi (HS 28.10.2018). Sosialismin ideaan on viitattu muistuttaen tarpeesta tasata hankittuja varoja kaikille yhteiskunnan jäsenille. Matteuksen evankeliumin lukuun 25 sisältyvässä Jeesuksen vertauksessa tuntemattomat henkilöt auttavat tietämättään pulaan joutuneita. Suomalaisen hyvinvointivaltion ytimeksi on nähty erityisesti tuntemattoman apu tuntemattomalle, joten mahtoiko Jeesuskin unelmoida ”suomalaisesta sosialismista”?

Tuomiosunnuntain evankeliumi on raju ja tyly, sillä ne jotka ovat jättäneet tuntemattoman ihmisen – siis Jeesuksen – nälissään, alasti, kodittomana, sairaana ja vankilaan oman onnensa varaan, saavat kovimman mahdollisen tuomion. Toisaalta tuntemattomille ihmisille tietämättään apua tarjonneet pääsevät loputtomiin juhliin mukaan.

Jeesuksen aikana ei osattu toivoa tai kampanjoida kaikkiin ihmisiin kohdistuvan sosiaaliturvan puolesta. Ihmisistä kaksi kolmasosaa eli varsin heikoissa oloissa ja erilaisten uhkien alaisena. Siinä tilanteessa yhden tuntemattoman auttaminen oli elämän suurin teko, joka vertauksessa palkittiin ruhtinaallisesti.

On vähemmän merkityksellistä, miten nimitämme tuntemattoman ihmisen antamaa apua tuntemattomalle lähimmäiselle. Olennaista on sen sijaan pitää kiinni Jeesuksen unelmasta, joka tekee todeksi Jumalan valtakunta maan päällä.

Ehkä kirkkovuodessa Tuomiosunnuntain nimi pitäisi muuttaa. Mieluummin puhuisin vaikkapa oikeudenmukaisuuden sunnuntaista.

Ehkä kirkkovuodessa Tuomiosunnuntain nimi pitäisi muuttaa. Mieluummin puhuisin vaikkapa oikeudenmukaisuuden sunnuntaista. Silloin voimme muistuttaa tarpeesta huolehtia erityisestä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevista lähimmäisistä.

Sitten kuningas sanoo oikealla puolellaan oleville: ’Tulkaa tänne, te Isäni siunaamat. Te saatte nyt periä valtakunnan, joka on ollut valmiina teitä varten maailman luomisesta asti. Minun oli nälkä, ja te annoitte minulle ruokaa. Minun oli jano, ja te annoitte minulle juotavaa. Minä olin koditon, ja te otitte minut luoksenne. Minä olin alasti, ja te vaatetitte minut. Minä olin sairas, ja te kävitte minua katsomassa. Minä olin vankilassa, ja te tulitte minun luokseni.’

Silloin vanhurskaat vastaavat hänelle: ’Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi ja annoimme sinulle ruokaa, tai janoissasi ja annoimme sinulle juotavaa? Milloin me näimme sinut kodittomana ja otimme sinut luoksemme, tai alasti ja vaatetimme sinut? Milloin me näimme sinut sairaana tai vankilassa ja kävimme sinun luonasi?’ Kuningas vastaa heille: ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.’ Matteus 25

Yhteiskunnallinen Raamattu -sarjassa tarkastellaan rinnakkain nykyhetken ilmiöitä ja Raamatun tekstejä.

 

Kari Latvus on Kirkkohallituksen johtava asiantuntija ja raamatuntutkimuksen dosentti