12.7.2022 /

Paluu Poriin ja Suomi Areenaan. Maanantain kolme pointtia.

Kari Latvus
Jaa:

1. Kahden tynkävuoden jälkeen Porissa Suomi Areena on taas herännyt henkiin ja on melkein entisellä mallilla. Vielä tosin kaikki on hieman pienempää kuin ennen, ihmisiä hieman vähemmän, mutta tunnelma on mainio, kesä helottaa ja Porissa käydään rentoja keskusteluja isoista asioista.

Keskustelu Porissa. Mukana Tapio Luoma, Fatim Diarra ja Jouko Loikkanen

2. Fatim Diarra nosti esiin vahvan huolen siitä, että iso joukko nuoria voi huonosti ja koronan jälkilaskuna voi olla vielä paljon maksettavaa. Sairastuneiden ja kuolleiden tilasto ei ole ainoa mittarin koronalaskusta.

Millainen on kymmenen vuoden lasku, joka yhteiskunnassa maksetaan mielenterveyden osalta, kun yksinäisyys ja ahdistus on rassannut liian pitkään?

Nyt on hetki tarjota tukea sitä tarvitseville. Yksi reitti eteenpäin voisi olla nuorisoneuvola.

3. Jaakko Loikkanen haastoi arkkipiispa Tapio Luomaa lempeästi, mutta tiukasta kysymällä kirkon uskottavuutta. Yhtäältä kirkko auttaa ja tukee avun tarvitsijoita, mutta sanoilta ja teoilta vie uskottavuutta se, että kirkko ei vihi kaikkia Suomen lain mukaan vihittäviä aviopareja. 
Arkkipiispa kertasi syyn: Suomessa kirkon päätöksenteko on verkkaisempi ja vaatii kirkolliskokouksen määräenemmistön päätöksen. ”Milloin kaikki vihitään? Sitten kun kirkolliskokous on tehnyt asiasta päätöksen.” 

Kaikki upeat keskustelut ovat katsottavissa MTV:n palvelussa

Jälkimietteet

1. Kirkon tuote eli rippikoulu tavoittaa tavoittaa upeasti nuoret. Olisiko nyt mahdollista tehdä superteko ja ottaa yhteyttä niihin riparin pari-kolme vuotta sitten käyneisiin nuoriin, joita ei näy isoskoulutuksessa ja kirkon teams-ryhmissä ja kysyä: Miten menee? Voisinko olla avuksi?

2. Vihkimiskäytännön muutokseen saattaa kirkolliskokoukselta mennä vielä yksi kirkon kvartaali eli 25 vuotta. Suomi Areenan keskustelussa ei noussut kuitenkaan esiin se, että ennen kvartaalin loppumista seurakunnat taitavat ottaa laintulkinnan omiin käsiinsä ja todeta, että nyt ruvetaan vain noudattamaan Kirkkojärjestystä ja vihitään kaikki parit, jotka täyttävät lain vaatimukset. Tähän muutokseen on jo näkyvissä ensimmäiset oraat.